Resepi Agar-agar Cendol Sedap. Assalamualaikum. Hari ini Dapoer Artyn nak kongsikan resipi agar-agar cendol gula merah boleh pakai gula melaka. Hidangan manis pencuci mulut ini cocok disajikan untuk hari raya idul adha, hari saya idul fitri maupun untuk sehari-hari.
![]() |
| Gambar Agar-agar Cendol Sedap |
Nampak sedap puding cendol ni boleh cuba raya nanti.
Resepi Agar-agar Cendol
Bahan-bahan :
- 25g agar-agar kering
- 1.5 liter air
- 5 helai daun pandan
- 300g gula
- Sedikit pewarna merah
- 30g serbuk krimer bukan tenusu
- 100g cendol
- Sedikit pewarna hijau
- Masak agar-agar dengan air dan daun pandan sehingga larut.
- Masukkan gula dan kacau sehingga gula larut.
- Bahagikan larutan agar-agar kepada dua (2) bahagian (Bahagian A dan Bahagian B).
- Masukkan pewarna merah dan serbuk krimer dalam Bahagian A.
- Masukkan cendol dan pewarna hijau ke dalam Bahagian B.
- Masukkan Bahagian A ke dalam bekas atau cawan yang sesuai dan biar sehingga separa keras.
- Masukkan Bahagian B dan biarkan sehingga keras.
- Sejukkan dalam peti ais sebelum dihidangkan.
- Sajikan 10 hidangan.
